Specialisaties

Home > Specialisaties

Momenteel zijn er twee erkende post-HBO specialisaties podotherapie.


Diabetespodotherapie

De diabetespodotherapeut is dé specialist op het gebied van de diabetische voet. Naast het screenen en behandelen van de diabetische voet is de diabetespodotherapeut vaak ook het centrale punt van communicatie tussen de vele zorgverlenend. Het voorkomen van complicaties heeft een groot effect op de kwaliteit van leven voor de diabetespatient. Een algemeen podotherapeut kan voor deze preventie van grote betekenis zijn. De diabetespodotherapeut richt zich vaak op de complexe voetzorg en wondbehandeling. Voor deze preventie werkt de podotherapeut vaak nauw samen met de huisarts, internist, vaatchirurg, pedicure, orthopedisch schoenmaker, diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner en wondverpleegkundige. Kijk voor meer informatie op www.diabetespodotherapeut.nl.


Sportpodotherapie

Een sportpodotherapeut is gespecialiseerd in sportgerelateerde klachten. Veel sporters krijgen ergens in hun “sportcarriere” klachten van voeten of benen. Deze klachten kunnen naast vervelend zijn ook de prestaties verminderen. U kunt u wel voorstellen dat het gebruik van de voeten bij veel verschillende sporten anders is. Het beweegpatroon van een turner is niet te vergelijken met dat van een voetballer. Een algemeen podotherapeut kan een onderzoek uitvoeren en in veel gevallen de (hobby)sporter met zijn of haar klachten helpen. Echter bij de gecompliceerde sportklachten kan een sportpodotherapeut gerichter onderzoek doen en behandelen.


Kinderpodotherapie

De post-HBO opleiding tot kinderpodotherapeut is dit voorjaar gestart. Kindervoeten zijn meer dan kleinere volwassenvoeten. Het behandelen van klachten bij de kindervoet vraagt soms om een andere benadering. Ook zijn er klachten en standsafwijkingen specifiek voor peuters, kleuters, kinderen of tieners. Of zijn er specifieke kinderaandoeningen waar voetafwinkingen of voetklachten bijhoren. In de komende tijd worden de eerste kinderpodotherapeuten opgeleid in het herkennen en behandelen van gecompliceerde klachten bij kindervoeten.


Cursussen

Naast de uitgebreide post-HBO opleidingen zijn er ook een hoop cursussen om te volgen die de podotherapeut zijn vak laat verdiepen of verbreden. Iedere podotherapeut is verplicht bij- en nascholing te volgen. Voldoet deze hier niet in dan zal hij niet kwaliteits worden geregistreerd bij het kwaliteitsregister paramedici. Bij cursussen kun je denken aan:
– Taping
– MSu echografie
– Manuele therapie
– Paramedische zorg bij Reuma
– Oncologische voetverzorging
– etc.